A kávé csodálatos módon hozzájárulhat az életed meghosszabbításához – de a titok a helyes fogyasztásban rejlik!

A kávé nemcsak frissítő energiát ad, hanem hozzájárulhat életünk meghosszabbításához is.
A kávé energikus hatása már régóta ismert, de most újabb izgalmas felfedezések látnak napvilágot: úgy tűnik, hogy a kávé fogyasztása hozzájárulhat hosszabb életünkhöz. Az amerikai Tufts Egyetem kutatói a Journal of Nutrition című szaklapban közzétett tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy a kávé, különösen ha tej és cukor nélkül fogyasztjuk, jelentősen csökkentheti a halálozási kockázatot. A kutatás során 46 332, 20 évesnél idősebb résztvevő adatait elemezték, akiket átlagosan 9-11 évig figyeltek meg, így a megállapításaik megbízható alapokon nyugszanak.
A követési időszak alatt a résztvevők közül 7074-en haltak meg, és a kávéfogyasztásukat vizsgálva a kutatók betekintést nyertek a kávéfogyasztás és a halálozás közötti összefüggésbe.
Az eredmények szerint a kávéfogyasztóknál szignifikánsan alacsonyabb volt a korai halálozás kockázata a nem kávéfogyasztókhoz képest. Ha azonban a kávét cukorral és tejszínnel vagy tejjel fogyasztották, a halálozási kockázat csökkentésére gyakorolt hatása gyengült.
Összességében 14 százalékkal alacsonyabb volt a korai halálozás kockázata azoknál, akik feketén itták a kávéjukat, vagy csak kis mennyiségű cukrot és tejszínt vagy tejet adtak hozzá, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak kávét. A napi két-három csésze fogyasztása tűnt a legnagyobb előnynek.
A kutatók számos tényezőt figyelembe vettek, amelyek hatással lehetnek a halálozási arányokra, például a testmozgási szokásokat, az alkoholfogyasztást, az életkort, a nemet és az iskolai végzettséget. Azonban a tanulmány nem tudott közvetlen ok-okozati összefüggéseket megállapítani, mivel lehetséges, hogy ismeretlen tényezők is szerepet játszottak mind a kávéfogyasztás, mind az általános halálozás esetében.
A koffeinmentes kávénak nincs ugyanilyen hatása
A kutatás megerősíti a kávé egészségügyi előnyeivel kapcsolatos korábbi állításokat. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a jótékony hatásokat leginkább a koffein felelős, hiszen a kutatás során nem tapasztalták a halálozási kockázat csökkenését azoknál, akik koffeinmentes változatot fogyasztottak.
"A kávé jótékony hatásai a benne található bioaktív vegyületeknek köszönhetőek, azonban a kutatásaink azt mutatják, hogy a cukor és a telített zsírok hozzáadása mérsékelheti a kávé életmentő tulajdonságait" - nyilatkozta Fang Fang Zhang, a Tufts Egyetem fő szerzője egy sajtóanyagban.
A kávé élethosszabbító hatásának kihasználásához tehát a legjobb, ha feketén, tej és cukor nélkül fogyasztjuk a kávét.