Amit mi eldobunk, másutt igazi kincsnek számít - több ezer eurót is fizetnek érte! - Akciós-Újság.hu


Míg nálunk a mandarin héját gyakran elhanyagolják, Kínában igazi értéknek tekintik, sőt, nem ritka, hogy több ezer eurót is kifizetnek érte. A dél-kínai Xinhuiban a szárított mandarin héj, amelyet chenpi néven ismernek, valódi kincsként van számon tartva: fél kilója akár 8 875 eurót is érhet, ami több mint 3,5 millió forintnak felel meg.

Xinhuiban, amikor beköszönt az ősz és a tél, az utcákat egy különleges aroma tölti be: a száradó mandarin héjak illata. A helyiek ezt a szárított héjat "chenpi"-nek nevezik, melynek neve a kantoni nyelvben megegyezik az "arany" szóval - "gam". Nem véletlen, hogy a mandarin héj illatát a gazdagság és a jólét szimbólumaként tisztelik a közösség tagjai.

A chenpi készítése hosszadalmas folyamat. A héjakat minden ősszel és télen gyűjtik, majd legalább három évig szárítják a napon, mielőtt fogyasztásra vagy eladásra kerülnek.

Számos fajtája létezik:

A helyi mandarin valódi kincsnek számít, hiszen a talaj és a víz egyedülálló összetevői ideális környezetet teremtenek a növény számára. Ennek következtében a héjak igazi mikrotápanyag-bányák, tele értékes tápanyagokkal.

A chenpi, ez a különleges szárított mandarin héj, évszázadok óta izgalmas része a kínai kultúrának. A Ming- és Qing-dinasztiák fénykorában a császári udvar asztalán is megtalálható volt, ahol a császárok és császárnők ízletes élvezeteként, valamint gyógyító tulajdonságai miatt is nagyra értékelték.

A chenpi, vagyis a szárított narancshéj, ma leginkább a dél-kínai konyha különlegességei között bukkant fel, ahol édességek, italok és levesek ízesítésére szolgál. Ezen kívül a hagyományos kínai gyógyászatban is jelentős szerepet játszik, mivel számos jótékony hatása miatt nagyra értékelik. Úgy vélik, hogy a chenpi:

Tele van antioxidánsokkal és flavonoidokkal, ezért rendkívül egészségesnek tartják.

Ahogyan a borok, úgy a chenpi is csak az idő múlásával nyeri el valódi értékét. A régebbi tétel mindig nagyobb becsben áll. Például egy 1968-as évjáratú chenpiért Hongkongban 9 320 eurót adtak, és ma a piaci értékét már több mint 2,9 milliárd euróra becsülik. A legritkább, 50 éves szárított héjakért pedig akár 8 875 eurót is hajlandóak fizetni fél kilónként.

Miközben Kínában a családok évszázadokon át gondosan gyűjtik és érlelik a mandarin héját, Európában sajnos könnyedén a szemétbe dobjuk. Pedig ami számunkra csupán hulladék, az Kínában valódi kincset ér - a mandarin héj ott a hagyomány, a gazdagság és a pompa szimbóluma.

Érdemes feliratkozni hírlevelünkre is, melyben heti rendszerességgel megtalálhatóak a szupermarketek legfrissebb, akciós ajánlatai is.

Related posts