Megkezdődött a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés!


Idén december 5. és 18. között dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára elrendelte a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést. Az országos szintű, kéthetes ellenőrzés során a szakemberek fokozottan jelen lesznek az élelmiszerlánc minden szegmensében, biztosítva a minőség és a biztonság fenntartását.

A szezonális népszerű termékek, mint például friss gyümölcsök, cukrászati finomságok, fűszerek és alkoholos italok, kiemelt figyelmet kapnak a Nébih laboratóriumában. Az országos szintű ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok és a Nébih szakértői végzik. A következő két hétben a vizsgálatok középpontjában a higiéniai előírások betartása és az élelmiszerek nyomon követhetősége áll, amelyet minden élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmény, vendéglátóhely, piac, valamint ünnepi események, például vásárok és kitelepült vendéglátók esetében ellenőrizhetnek.

Idén is különös hangsúlyt kapnak a téli szezon slágerei, amelyek között megtalálhatóak a húsok és húskészítmények, az élő halak, valamint az édességek széles választéka. Továbbá, több terméktípus esetében megnövelt mintaszámmal és célzott laboratóriumi vizsgálatokkal biztosítják a minőséget. A fokozott figyelem a szezonális gyümölcsökre, a cukrászati kényelmi termékekre, a fűszerekre és az alkoholos italokra irányul, így garantálva, hogy a vásárlók a legjobbat kapják.

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés új aspektusa az iskolai büfék működésének alapos megfigyelése, valamint a kínálat részletes áttekintése, tájékozódó jelleggel. A szakértők arra fókuszálnak, hogy a büfék megfelelnek-e a működési előírásoknak, kiemelten figyelve a szendvicsek előállítására, tárolására és értékesítésére vonatkozó feltételekre.

Bár az országos akció idén számos szempontból megújul, alapvető célja változatlan marad. Az ellenőrzéssorozat továbbra is azt a célt szolgálja, hogy az ünnepi időszakban, a megnövekedett forgalom ellenére is biztosítani tudják a biztonságos és magas minőségű élelmiszereket, amelyek az üzletek polcaira és a magyar családok asztalaira kerülnek – emelte ki dr. Nobilis Márton. (AM Sajtóiroda)

Related posts