Két dunakanyari cukrászmester is helyet kapott a Magyarország Tortája verseny zsűrijében! - Váci Napló Online


Nagy megtiszteltetés érte a Dunakanyart: a 2025-ös Magyarország Tortája verseny szakmai zsűrijébe két helyi mestercukrász is bekerült. A nagymarosi Balogh Nóra, a Sakura Cukrászda tulajdonosa, valamint a váci Kovács Alfréd, az Édes Vonal megálmodója is véleményezheti idén a döntős tortákat.

A Magyar Cukrász Ipartestület minden évben meghirdeti a Magyarország Tortája versenyt, amelynek célja, hogy új, kreatív és minőségi magyar tortát találjanak a nemzeti ünnepre. Az idei év különleges: a dobostorta 140. évfordulójának tiszteletére a verseny tematikája is ehhez az ikonikus süteményhez kapcsolódik. A tortákat háromfordulós rendszerben bírálják: előzsűrizés, konzultáció, majd a döntő következik, ahol a zsűritagok - köztük a két Dunakanyarból érkező szakember - döntenek a győztesről.

A nagymarosi Sakura Cukrászda tulajdonosa, Balogh Nóra először vesz részt a verseny zsűrijében. Nóra kreativitásáról és kifinomult ízléséről híres és népszerű cukrászműhelye egyedi desszertjeiről híres. Zsűritagként elsősorban az esztétikai kidolgozottság, az ízharmónia és az innováció szempontjai mentén segíti a döntéshozatalt. Szerepvállalása nemcsak szakmai elismerés, hanem Nagymaros gasztronómiai hírnevét is öregbíti.

Kovács Alfréd neve már sokak számára ismerősen cseng a versenyek világában: ő volt a 2024-es év győztese, akinek az Édes Vonal Cukrászda "Mákvirág" tortája tavaly hatalmas elismerésnek örvendett. Idén már a zsűri tagjaként járul hozzá a döntésekhez, különös figyelmet szentelve a cukormentes torták értékelésére. Precizitása és szakmai tapasztalata nemcsak a zsűri munkáját gazdagítja, hanem a versenyzők fejlődését is elősegíti, hiszen meglátásai értékes útmutatásként szolgálnak a kreatív cukrászok számára.

Rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők idén is az ország minden területéről, a versenyre 34 torta nevezése érkezett.

Az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták a versenyzők a birstől a somon át a homoktövisig, de elmondható, hogy a sláger a meggy és a kajszibarack volt. A fűszerekkel is bátran bántak a nevező cukrászok, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult a tortákban. Aszú, furmint, kéknyelű, hárslevelű is előfordult, de a kadarka ihlette meg leginkább a versenyzőket a magyar borok közül és természetesen a gyümölcspálinkák is több tortában megjelentek ízesítésként.

A döntős torták végső zsűrizése az Ipartestület tanműhelyében zajlik, ahol a versenyzők a konzultációs körök során szerzett tapasztalatok alapján újragondolt és továbbfejlesztett kreációikat mutatják be. A legkiválóbb alkotás nyertese augusztus 20-án, Szent István királyunk ünnepén kerül kihirdetésre, és ezután az ország cukrászdáiban a közönség is megízlelheti a győztes tortát. ♦

Related posts