Homola Paloznak: A bor és a piac varázslatos átalakulásai A Homola pincészet mindig is a minőség és az innováció szimbóluma volt Paloznakon. Az utóbbi években azonban a borászat nem csupán a borok ízletes világában, hanem a piaci stratégiák terén is jele
A 2024-es év jelentős változásokat hozott a Homola Paloznak számára, hiszen egy teljes arculatváltáson mentek keresztül. A tavaszi megújulás során a boros címkék, a színpaletta, a stílus és a szortiment is átformálódott. Még a pincészet neve is frissült: mostantól Homola Paloznak néven ismerhetjük őket. Az új arculatot november 29-én, pénteken az Ősszel is Balaton sétáló borkóstolón is bemutatják. A rendezvényen Verebélyi Virággal, a Homola Paloznak borturizmusért és marketingért felelős szakemberével beszélgettünk a változásokról és az új lehetőségekről.
Mi az új arculat szíve-lelke?
Paloznak, a pincészet szívének és lelkének otthona, köré építettük az új márkánk koncepcióját. Az, ami azonnal szemet szúr, az a vöröses téglaszín, amelyet a helyi terroir ihletett. A Balatonfüred-Csopaki borvidék egyik legjellegzetesebb talajtípusa a permi vörös homokkő, amely meghatározza a Sáfránykert dűlőnk talaját. Ez a különleges alapanyag formálta új arculatunk színvilágát és a címkék dizájnját is.
Az arculatváltás célja az volt, hogy egy harmonikus egységet hozzunk létre a pincészetünkben. A Homola Paloznak összetett struktúrája magában foglalja a pincészet, a borterasz és a Sáfránykert vendéglő varázslatos elemeit. Mindhárom terület elengedhetetlen a teljes élmény megteremtéséhez, és együtt alkotják a hely szívét és lelkét.
A bor áll a középpontban, köré szerveződnek a pince, az étterem, amely a gasztronómiai élményeket kínálja, valamint a borterasz, a rendezvényhelyszín és a vinotéka. Mindezek harmonikus egységet alkotnak, ahol a bor varázsa minden élményt áthat.
Milyen irányba alakult át a boraitok stílusa?
Tavaly óta organikus átállás alatt van a pince, eddig is organikusan műveltük a szőlőt, illetve a természetesség hívei vagyunk, és a lehető legkisebb beavatkozással készülnek a boraink, viszont tavaly ez már hivatalos formát is öltött, megkezdődött a tanúsításunk, az ellenőrzési folyamat. Ami a boroknál változás, hogy szűkítettük a szortimentet, négy fő fajtára koncentrálunk, ez az Olaszrizlingre, a Sauvignon blancra, a Kékfrankosra és a Syrahra. Illetve a pezsgők szintén nagyon fontos részét képzik a kínálatunknak. A boroknál a fehérekből a 23-as évjárat, vörösekből pedig a 19-es a legfrissebb.
Mi volt az a tapasztalatotok tavaly az Ősszel is Balaton sétáló borkóstolón?
Úgy érzem, hogy egy igazán nívós kis esemény volt, és a borainkra érkezett visszajelzések is rendkívül pozitívak voltak. Már nagyon izgatottan várjuk az idei rendezvényt, hiszen új arculattal és friss tételekkel készülünk! Kíváncsian várjuk, hogy a vendégek hogyan reagálnak az idei borainkra, különösen, hogy az előző évhez képest stílusban és ízvilágban is fejlődtünk. Bízom benne, hogy ezen a rendezvényen is az a vélemény fog kialakulni, hogy érdemes volt bemutatni az új tételeinket, és hogy jó úton haladunk a boraink megújításával!
Hogyan alakul a Homola Paloznaknál a turizmus és a vendéglátás?
Összességében úgy érzem, hogy egy igazán eseménydús szezont hagytunk magunk mögött, tele izgalmakkal és programokkal. Jelenleg a borteraszunk a fő vendéglátóhelyszín, mivel sajnos az éttermünk idén nem tudott megnyitni. Ennek ellenére a borteraszon hagyományosan számos rendezvényt szervezünk, és célunk, hogy egy olyan helyet alakítsunk ki, amely egész évben látogatható. Mivel folyamatosan nyitva tartunk, szeretnénk, ha a vendégeink bármikor élvezhetnék a borterasz hangulatát. Persze a nyári időszakra helyezzük a legnagyobb hangsúlyt, hiszen ekkor érkezik a legtöbb látogató a Balatonhoz.
Nyáron szombatonként különleges tematikus rendezvényeket szervezünk, amelyeket „DJ a szőlőben” néven ismerhettek meg. Ezeken az estéken a kertünk megtelik élettel és vidámsággal. Idén egy kis frissítést is bevezettünk az étkezési kínálatunkban: a Food Truckunkban Botos Tamás séf, Budaörsről érkezve, varázsol el minket ínycsiklandó ételekkel. Az általa készített különlegességek annyira népszerűek a vendégeink körében, hogy nem csoda, hogy mindenki visszatérne értük. Ezen kívül idén két csodálatos esküvőt is ünnepelhettünk a kertünkben.
Ezen kívül hangsúlyt fektetünk a szakmai oldalra is, tematikus borkóstolókat tartunk, boresteket szervezünk. Illetve kisebb és nagyobb társaságoknak a jelentkezését is folyamatosan várjuk. négy-öt céges csapatépítő rendezvényünk is volt idén kvízjátékkal, ebéddel.
Bízom benne, hogy a tél még számos izgalmas vendéget és érdekes látogatót tartogat számunkra.
Honnan érkeznek a vendégeitek?
Az évek alatt sikerült kialakítanunk egy igazán lelkes és hűséges vendégkört, akik rendszeresen visszatérnek hozzánk. Vendégeink között sokan érkeznek a környékről, Balatonfüredről, Almádiból és Veszprémből, de Budapestről is számos látogató keres fel minket. Idén különösen sok külföldi érdeklődő is megfordult nálunk; Németországból, Hollandiából és Angliából is érkeztek vendégek, sőt, az Egyesült Államokból is voltak, akik borkóstolón vettek részt. Ez a sokszínűség igazán különleges élményt nyújt számunkra!