Van egy dolog, amit szinte minden magyar túrázó elhibázik.

Örömmel tapasztalhatjuk, hogy egyre több magyar fedezi fel a természet csodáit, de sajnos még mindig akadnak kihívások a túrázók étkezésének megszervezésében. Az étkezés szállítása a kirándulások során sokak számára fejtörést okoz, és érdemes lenne megtalálni a legjobb megoldásokat erre a problémára.
Megérkezett a tavaszi szünet, ami nemcsak a diákok számára hoz izgalmat, hanem a természetjárók is felfrissülhetnek a jó időben. A túrabakancsok és hátizsákok már sokaknál előkerültek, és a következő napokban valószínűleg rengetegen fognak útnak indulni, hogy felfedezzék a természet csodáit. Nem véletlen, hogy a túrázás a legkedveltebb mozgásforma Magyarországon; a lakosság kétharmada (69%) rendszeresen részt vesz kirándulásokon. A legtöbben a családtagjaikkal (47%) vagy barátaikkal (20%) együtt élvezik a szabadban töltött időt – ezt a Pick is megerősítette.
A legfontosabb kérdés, amit feltettek, hogy mi az, amit a magyarok elengedhetetlennek tartanak, amikor túrázásra készülnek. A válasz nem meglepő: az étel és ital kiemelkedően népszerű választás volt. A megkérdezettek nyolcvanegy százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezek nélkül nem indulna neki a természet felfedezésének.
Természetesen nem elhanyagolható, hogy milyen finomságok kerülnek a gyerekek hátizsákjába. A lényeg, hogy ízletes és változatos falatokkal készüljünk, amiket szívesen fogyasztanak. Emellett fontos, hogy a harapnivalók ne legyenek túl nehezek, és jól elférjenek a táskájukban. Az is lényeges szempont, hogy ne igényeljenek hűtést, és könnyen fogyaszthatóak legyenek, lehetőleg tányér és evőeszköz nélkül. A dietetikai szakemberek viszont azt javasolják, hogy kirándulások során is figyeljünk arra, hogy tápláló és egészséges ételeket válasszunk, hiszen a tudatos étkezés ilyenkor is fontos szerepet játszik.
A túrázás élménye során teljesítményünket és közérzetünket jelentős mértékben befolyásolja az, amit elfogyasztunk. Az izommunkához szükséges energia főként szénhidrátok formájában érkezik, ráadásul a testünk víz- és ásványianyag-igénye is megnövekszik ilyenkor. Egy jól megválasztott szendvics ideális útravaló lehet, hiszen az abban található kiváló minőségű fehérjék, mint például a szalámi vagy a tojás, kulcsszerepet játszanak az izmok regenerálódásában. A gabonafélék, mint a teljes kiőrlésű zsemle, energiát biztosítanak, míg rosttartalmuk segít fenntartani a vércukorszint stabilitását. Emellett a zöldségek ásványianyag-tartalmukkal hozzájárulnak az izomműködéshez és a folyadékegyensúly megőrzéséhez – emelte ki Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
Nem meglepő, hogy a legfrissebb felmérés alapján a magyarok kedvenc túraelemózsiája a szalámis szendvics, hiszen a válaszadók 79%-a ezt választotta. Ez a klasszikus kombináció tökéletesen illeszkedik a kirándulásokhoz támasztott igényekhez. Azonban nem mindegy, hogy pontosan milyen hozzávalókkal készítjük el! A kutatás rámutatott, hogy a legtöbben zsemlét, téliszalámit, sajtot, paprikát és vajat használnak a szendvics összeállításához, így garantálva a friss ízek harmóniáját.
A dietetikus szakértőnk hangsúlyozta, hogy a megfelelő táplálkozás mellett a folyadékpótlásra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Ez nem csupán a testünk hűtésében játszik fontos szerepet, hanem a keringési rendszerünk támogatásában is. A legjobb választás természetesen a víz, amelyet ínycsiklandó módon feldobhatunk néhány friss uborkakarikával, egy-két bazsalikomlevéllel, citromkarikával vagy zúzott bogyós gyümölcsökkel, mint például málna, áfonya vagy eper. Az ásványvizek szintén remek alternatívát nyújtanak, hiszen nemcsak a hidratálást biztosítják, hanem olyan fontos ásványi anyagokat is, mint a kálium és kalcium, amelyek elengedhetetlenek az izomműködéshez és a vízháztartás egyensúlyának fenntartásához.
A szendvics csomagolása nem csupán praktikus szempont, hanem környezettudatos döntés is. Sajnos, a statisztikák szerint az emberek körülbelül fele még mindig alufóliát vagy folpackot választ, míg csupán minden tizedik ember használ újrahasználható uzsonnás zsákot vagy reszalvétát a harapnivalójához. Fontos, hogy bármilyen ételt is viszünk magunkkal a természetbe, azt felelősségteljesen kezeljük, és soha ne hagyjuk ott! Ha nem találunk megfelelő hulladékgyűjtőt, akkor a legjobb, ha hazavisszük a szemetet, és biztosítjuk, hogy az a megfelelő szelektív gyűjtőbe kerüljön. Ezzel mindannyian hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez!
És hogy miért szeretünk túrázni? A válaszadók közül ugyanannyian szeretnek a természeti szépségek (60%) mellett azért is kirándulni, mert kikapcsolja őket, oldja a feszültséget és javítja a testi-lelki egészséget (60%). Nagyjából felük gondolja úgy, hogy ezzel az egészségükért is tesznek, és ugyanennyien tartják remek közösségépítőnek, minőségi időtöltésnek a családdal, barátokkal.